Teknikhistoria

Han var britternas hemliga vapen mot den tyska krigsmakten

Matematikern Alan Turings innovationer lät de allierade läsa krypterade meddelanden och ligga steget före i ubåtskriget. Efter kriget blev hans idéer grundplåten till datoråldern – men i samhällets ögon var han en omoralisk brottsling.

USA hade atombomben. Storbritannien hade matematikern Alan Turing. Vissa historiker menar att geniet bidrog till att sätta punkt för andra världskriget två år i förtid – och att han därmed räddade uppemot 14 miljoner liv.

Den serie händelser som skulle leda fram till denna historiska händelse inleddes i ett tegelhus i västra London 1912. Alan Turing föddes i en militaristisk tid då Brittiska imperiet regerade över nästan en fjärdedel av världens befolkning.

Föräldrarna och släkten Turing var djupt involverade i imperiebygget: pappan Julius jobbade som magistrat i administrationen för Brittiska Indien. Mamman Ethel var dotter till järnvägsbolaget Madras Railways chefsingenjör. Och en äldre släkting på faderns sida hade varit general i den brittisk-indiska armén.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera