PIONJÄRER

Alimaks grundare revolutionerade tekniken för bygghissar

1956 lanserar Alimak den första kuggstångsdrivna klätterplattformen ”Jakobs stege”, döpt efter berättelsen om Jakobs stege från Gamla Testamentet i Bibeln.
1948 lanseras den första patenterade produkten: murbruksuppröraren Limak.
Den första tiden som uteliggare i Stockholm var inget som Alvar Lindmark undanhöll när han berättade om sitt uppfinnarliv. En skarp kontrast mot hur livet sedan vände genom idogt arbete. ”Han är mångmiljonär, äger fastigheter för 70 miljoner i Malmö stad. Allt har han tjänat ihop på sina tusentals uppfinningar. Hissar av olika slag. Luftrenare, värmeaggregat, sjukhussängar, linbanor. Och mycket, mycket annat.”
På Alimak-Verken i Skellefteå var Alvar Lindmark känd som en energisk idéspruta som gärna diskuterade idéer direkt med sina anställda. Sin personal hittade han vanligen bland skellefteåborna, som han ansåg kunde både arbeta hårt och hade goda tekniska kunskaper.
Uppfinningen som skulle rädda klimatet och mänskligheten: den säkra elbilen Alive.
I tidningen inför lanseringen gick det att läsa: ”Konstruktören Alvar Lindmark presenterar i dagarna sin senaste idé, en säkerhetsbil som enligt hans uppfattning inom 30 år kommer att slå ut alla övriga bilmärken och som biprodukt ge fred i världen, spara massor av liv och massor av pengar. Den är eldriven på alla fyra hjulen, elektroniskt hastighetsbegränsad, krock- och rullsäker.”

Alimak-grundaren Alvar Lindmark bar på en vilja att tjäna mänskligheten. Med ny hissteknik ville han öka säkerheten i gruvor och på byggarbetsplatser.

Alvar Lindmark växte upp i ett djupt religiöst hem som ett av tio syskon. I hemmanet strax utanför Burträsk, drygt fyra mil från Skellefteå, fanns det ingen som hade eller ens funderade på högre studier. Fadern hade bara gått totalt sex dagar i skolan. Men för en av de unga pojkarna Lindmark ledde en sjukdomstid så svår att döden var nära fram till ett beslut: antingen bli missionär, eller ingenjör. Det var två vägar som den djupt troende Alvar Lindmark ansåg skulle kunna leda fram till en möjlighet att göra verklig nytta i livet.

Det visade sig att ingenjörsutbildningen var en uppnåelig dröm: den kunde skötas via en korrespondentkurs. Det var också nödvändigt sett till Alvar Lindmarks vacklande hälsa, som även under studietiden höll på att leda till hans död.

– Ingenjörsstudierna avslutade han i sjuksängen, men trots det före sina klasskamrater, berättar författaren Anna Sundström Lindmark, Alvar Lindmarks barnbarn som skrivit boken I skuggan av ett geni om hans levnadsöde.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera