Teknikhistoria

Raketforskarens mörka hemlighet

TEKNIKHISTORIA. Hela livet drömde han om rymden, och hans vision tog människan till månen. Men bakom Wernher von Brauns framgångar fanns ett grumligt förflutet från andra världskriget. Läs Teknikhistorias porträtt om Nasa-chefen från Tyskland.

Publicerad

När Wernher von Braun var tolv år gammal ställde han till kalabalik genom att testa en leksaksbil bestyckad med fyrverkerier ute på gatan. Det var 1924, och raketer var populärt bland teknikintresserade tyska ungdomar.

Han visste redan att han ville till rymden. Han studerade ingenjörskonst, mekanik, kemi, fysik och astronomi. I början av 1930-talet var han medlem i raketklubbar där han träffade likasinnade. En del var fortfarande hans vänner och kollegor i det amerikanska rymdprogrammet flera decennier senare.

När det nazistiska NSDAP blev tysklands största parti 1932 förstärktes militariseringen av landet snabbt. Wernher von Braun doktorerade 1934, och hans relation med den nya regimen var ambivalent och komplicerad. Han drömde om att utforska rymden, men priset för att få jobba med raketteknik var att ändamålet var militärt. Efter Versailles-freden var det tyska försvaret belagt med restriktioner när det gällde långskjutande artilleri. Men kapitulationsavtalet innehöll inga begränsningar av raketvapen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera