Teknikhistoria

Lyssna på 100 år gamla inspelningar

TEKNIKHISTORIA. Tusentals låtar från slutet av 1800-talet som spelades in på rullar belagda med vax eller metallfolie kan nu avnjutas och laddas ner från webben.

Publicerad

Sajten Cylinder Audio Archive drivs av University of California. Där finns över 10 000 ljudinspelningar som digitaliserats från så kallade fonografcylindrar. De äldsta är från slutet av 1800-talet och de sista från 1920-talet.

Rullarna var den ljudkälla som användes i Thomas Edisons uppfinning fonografen där ljudet lagras som spår på en cylinder. På de äldsta rullarna graverades ljudspåret i ett tunt lager av metallfolie. Senare ersattes det av andra material som vax eller celluloid.

Ljudfilerna som kan avlyssnas direkt eller laddas hem täcker in allt från operor till djurläten. Det finns till och med en svensk avdelning med 93 inspelningar där man exempelvis kan lyssna på Ingeborg Laudon när hon sjunger "Ack, Vermeland, du sköna" från 1913.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera