Teknikhistoria

Slutet för imperiets luftskeppsplaner

TEKNIKHISTORIA. R101 var världens dittills största luftskepp, en symbol för det brittiska imperiets makt. Men hon var inte redo för sin första resa till Indien. När en karriärlysten minister hetsade fram ett alldeles för tidigt flygdatum slutade det med en av 1930-talets värsta flygkatastrofer.

Chefsmaskinisten Harry Leech tröstar sin gråtande sjuåriga dotter. Hans fru har onda föraningar; han hinner knappt börja gå mot luftskeppet förrän hon rusar efter honom för att säga farväl en gång till. Hon ger honom en vit ljungkvist – för god tur.

Det är den 4 oktober 1930, och i kväll ska det majestätiska luftskeppet R101 äntligen genomföra sin resa till Karachi i Brittiska Indien.

Hon är världens dittills största luftskepp, över tre gånger så lång som en jumbojet. I hennes cigarrformade kropp ryms sjutton gigantiska vätgasceller som ger henne en lyftkraft på närmare 150 ton.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera