Premium

Nya paketet höll mjölken ren – men orent spel låg bakom

Framgångarna för Tetra Pak byggde på en revolutionerande pappersförpackning för mjölk. Men de nyckelpersoner som utvecklade den fick däremot nöja sig med smulor.

1944 fanns det redan pappersförpackningar för mjölk – i USA. I Sverige kämpade förpackningsföretaget Åkerlund & Rausing med att ta fram en ta fram en egen förpackning, men problemet var att den inte bara måste hålla, den måste också vara billig att tillverka.

I Sverige, där mjölkpriset var hårt reglerat, var en pappersförpackning bara möjlig om den understeg det pristak som Statens priskontrollnämnd hade satt. Därmed krävdes en ny, revolutionerande kartong som medgav minimalt materialspill och billig påfyllning.

Problemet gäckade länge laboratoriepersonalen på Åkerlund & Rausing. Tills en dag i början på 1944, då direktören och majoritetsägaren Ruben Rausing plötsligt stormade in, oanmäld. Han hade slutligen fått nog av labbets oförmåga att leverera.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera