LÅNGLÄSNING

”Kylsystemens Rolls-Royce” föddes i ett tryckeri

Att hålla sig sval under exempelvis värmeböljor kan utgöra skillnaden mellan liv och död, framför allt för äldre och på andra sätt sårbara människor. Värmeböljan 2003 orsakade som exempel 70 000 dödsfall i Europa.
Detaljer i ”Den gyllene solfjädern” som hittades i egyptiska faraon Tutankhamons grav. Den var dekorerad med bladguld och färgat glas. Tutankhamon levde cirka 1 341 till 1 323 före vår tideräkning.
Solfjädern har använts sedan forntiden, från början enkla palmblad eller liknande – men så småningom förfinade varianter som var små konstverk i sig. I Kina var de viktiga både för svalka och för ceremoniella ändamål. Fotot från slutet av 1860-talet visar Manchu-damer från nordöstra Kina.
Luftkonditioneringsapparaten Klimator från Svenska Fläktfabriken i bruk i chokladfabrik. ”Den är monterad i taket och direkt ansluten till fördelningstrummorna för den behandlade luften. Till höger synes det automatiskt manövrerade blandningsskåpet, i vilket ytterluft och returluft blandas i väl avvägda proportioner”, berättar Tekniska museet om bilden. Svenska Fläktfabriken grundades i Jönköping 1918 av ingenjörerna Sven Söderberg och Robert Sundström.
I Sverige är vi dåliga på att bygga anpassat för värmeböljor, konstaterar forskaren Mattias Hjerpe. Luftintagen är ofta placerade i söderläge, vilket är bra på vintern när solen kan värma upp luften – men sämre under varma somrar när varmluft dras in.
Behovet av kylsystem ökar i takt med den globala uppvärmningen, där förra sommaren var den varmaste som hittills registrerats i Europa. Även USA drabbades hårt av värmeböljor, vilket syns tydligt i värmekartan från Nasa den 31 juli 2022.
”När jag växte upp i centrala Kina hade vi knappt fläktar, och särskilt när man skulle sova kunde det vara väldigt varmt. I dag finns det helt andra tekniska möjligheter. Men man ska komma ihåg att användandet av luftkonditionering förvärrar den globala uppvärmningen”, säger forskaren Chuansi Gao. Bilden visar ett 25-våningshus i Fuzhou, Kina.

Genom årtusenden har människor försökt skydda sig från solens heta strålar med allt från parasoller till fläktar och avancerad luftkonditionering. I dag har tekniken blivit så effektiv att den kan ställa till med helt nya problem.

Solfjädern har använts ända sedan forntiden. Från början bestod den bara av ett enkelt palmblad eller en fjäder, men med tiden har redskapet förfinats. I Egypten har över 3 000 år gamla solfjädrar hittats i den mytomspunna faraon Tutankhamons grav. Den mest imponerande exemplaret har kallats för ”Den gyllene solfjädern”, och det är ingen slump.

Just den här solfjädern bestod av flera strutsfjädrar och ett handtag i trä. Den var dekorerad med färgat glas – och bladguld. Solfjädrar tillverkade av just strutsfjädrar är också flitigt avtecknade i egyptiska väggmålningar från den här tiden.

Också i Kina har solfjädern länge varit viktig, både för svalka och ceremoniella ändamål. Det äldsta exemplaret har daterats till 200-talet före vår tideräkning, men den tros ha förekommit tidigare än så. Här tillverkades den av bland annat siden, fjädrar och bambu.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera