TEKNIKHISTORIA

Historien om Stålverk 80 – från statlig jättesatsning till nedläggning

Glada miner hos statsminister Olof Palme (S) och industriminister Rune B Johansson inför presentationen av utbyggnaden av statliga Norrbottens Järnverk, NJA, i Luleå.
Olof Palme presenterar utbyggnaden av NJA under en presskonferens i Luleå juni 1974.
Nutida bild av Luleå hamn som visar området vid Luleälvens mynning med malmhamn och fabriker.
Slaggtipp på det som blev Svenskt Stål AB, SSAB, i Luleå.

Stålverk 80 skulle ge extra skjuts åt Norrbotten, skapa mängder med nya arbetstillfällen och öka förädlingen av de svenska järnmalmerna. Men på två år gick projektet från beslutad statlig jättesatsning till nedläggning.

Den sista torsdagen i februari 1976 får industriminister Rune Johansson ett oväntat besked. John-Olof Edström, vd för statliga stålföretaget NJA och ansvarig för jättesatsningen Stålverk 80, meddelar att han omedelbart avgår i protest. Han anser att Statsföretag inte gett nödvändiga kapitaltillskott och att man får betala för mycket för malmen från det statliga systerföretaget LKAB.

»Det märkliga är att NJA har bildats för att det ligger nära malmfälten och så blir malmen i stället dyrare«, säger Edström i en intervju i Dagens Nyheter.

Några få månader senare, på hösten samma år, beslutade NJA:s styrelse att skjuta det gigantiska projektet på framtiden. I själva verket blev det aldrig förverkligat.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera