Framgångsmodellen: Märklins väg från konkurs till nya tåg

Tobias Blessing, anställd på Märklin, arbetar på ett modelltågslandskap i Göppingen, Tyskland. Under pandemin fick företaget ett rejält uppsving, med en kraftigt ökad försäljning, och såg helt nya kundgrupper satsa på modelltåg som en ny hobby.

I över 130 år har de rullat på sina miniatyrbanor, modelltågen från Märklin. En årligt skiftande julartikel som standardiserades, blev var pojkes dröm och är nu heta samlarobjekt världen över.

Plötsligt ringer Peter Langhorsts mobiltelefon. Året är 2009 och modelltågsförsäljaren från Stockholm sitter på stor middag under den internationella leksaksmässan i Nürnberg. Det är sonen Hans, innehavare i tredje generationen av Europas kanske främsta modelltågsbutik, Eskader. Han hämtar andan, och meddelar:

– Märklin har gått i konkurs.

Medan Peter Langhorst bleknar börjar det ringa runtom i lokalen, i mobil efter mobil. Hela branschen tappar andan. Det otänkbara tycktes ha hänt.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera