Teknikhistoria

Världens första kärnvapentest skapade ”omöjliga” kvasikristallen

Utanför laboratoriet hade kvasikristall bara hittats i en meteorit. Nu visar det sig att trinitit som uppstod vid det första kärnvapentestet kan vara en annan källa.

Publicerad

Vad som i dag kallas för White Sands Missile Range var platsen för Trinitytestet – historiens första kärnvapenprov som genomfördes den 16 juli 1945. Bomben var av kompressionsmodell, där uran eller plutonium formas till en sfär som omges av flera lager med sprängmedel. Vid detonation komprimeras sfären så att det klyvbara materialet blir kritiskt och en kedjereaktion uppstår.

Den första detonationen i New Mexico motsvarade 21 kiloton trotyl, och kraften i Trinity-bombens plutonium räckte för att förånga det 30 meter höga torn där man hade hissat upp "Gadget". På platsen skapades en 330 meter bred och tre meter djup krater. I den kiselhaltiga sanden bildade värmen också en ny, glasartad substans som döptes till trinitit.

Materialet kan vara grönt eller i mer ovanliga fall rödfärgat, samt i extremt sällsynta fall svart. Bitarna har plockats hem som souvenirer och handlas med av samlare, men trinitit har också avslöjat en udda egenskap – naturligt förekommande kvasikristall. Det rapporterar Science Alert.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera