Teknikhistoria

Tyskt mytomspunnet krigsskepp från 40-talet funnet

Den 2 september 1940 sänktes det tyska fartyget M/S Pionier utanför Danmarks kust. 338 människor dog. Nu har det mytomspunna vraket hittats.

Publicerad

M/S Pionier har länge varit ett av Nordsjöns mest eftersökta vrak och fyndet glädjer Gert Normann Andersen, direktör för Sea War Museum Jutland.

– För oss är den en av de mest kända förlisningarna, som omgärdats av stor mystik. Det är en underbar nyhet att vi nu kan säga var det ligger.

Museidirektören tycker att det ska bli särskilt spännande att få reda på vad skeppet var lastat med. Bland historiker har det funnits spekulationer om att lasten bestått av kanoner och sprängämnen.

M/S Pionier var på väg från Fredrikshamn till Fredriksstad i Norge med 823 passagerare ombord när det norr om Skagen träffades av en kraftig explosion och snabbt sjönk. Förlisningen är en av de allvarligaste förluster som drabbade de tyska trupperna under den danska ockupationen.

Enligt brittiska uppgifter var det en torped från ubåten HMS Sturgeon som sänkte M/S Pionier, något som Tyskland kraftfullt förnekade under kriget. I stället hävdade man att skeppet gått på en mina eller utsatts för sabotage.

Vraket hittades på 177 meters djup, längre österut än vad man tidigare letat.