Teknikhistoria
Jul i sikte! Årets tekniska julklappar genom tiderna
TEKNIKHISTORIA. Årets julklapp är det hemstickade plagget, meddelar Handelns utredningsinstitut. För den som gillar lite mer tekniska prylar finns det gott om exempel bland det som tidigare listats som hetast under julgranen.

1988: Bakmaskinen
Första året Handelns utredningsinstitut utsåg en favorit under granen ansågs det hett att vakna till doften av nybakat bröd. Bakmaskiner för konsumenter hade då bara funnits på marknaden ett par år. Bakom den första bakmaskinen (på bilden) som blev en succé när den lanserades 1987 stod en grupp ingenjörer från japanska elektronikföretaget Matsushita Electric Industrial (numera Panasonic).
Mjukvaruutvecklaren Ikuku Tanaka som ledde gruppen kom fram till den bästa tekniska lösningen för att knåda deg genom att lära sig hantverket av chefsbagaren på Osaka International Hotel.

1991: Cd-spelaren
För 40 år sedan, 1 oktober 1982, började Sony sälja den första kommersiella cd-spelaren. Lanseringen gjordes i samarbete med Philips, vars cd-fabrik Polydor pressade den första skivan i samma veva, Abbas The Visitors. Men idén om optisk lagring lades fram redan 1965 av forskaren James T Russel vid amerikanska Pacific Northwest National Laboratory.
Nio år därefter tog forskare vid Philips fram en optisk skiva, som så småningom fick en diameter på 12 centimeter. Orsaken till storleken är lite speciell: Sony ville att en cd-skiva skulle kunna rymma Beethovens nionde symfoni i sin helhet, en inspelning på 74 minuter.

1997: Det elektroniska husdjuret
Det pep om det var hungrigt, behövde sömn, motion – eller kärlek i största allmänhet. Men så var också tanken med japanska braksuccén Tamagochi ”ett husdjur som barnen alltid kunde ta med sig”. Idén kom från Aki Maita, som var kontorist på japanska leksakstillverkaren Bandai. De små batteridrivna äggen lanserades på den svenska marknaden 1996 och hade en liten LCD-skärm där ett sorgset ”bye” mötte den som lyckades ta livet av sitt virtuella husdjur.

2007: Gps-mottagaren
Redan vid uppskjutningen av första satelliten Sputnik år 1957 fördes diskussioner om hur den typen av utrustning skulle kunna användas för att bestämma positioner. På 1960-talet började den amerikanska marinen experimentera med positionering av ubåtar, vilket så småningom ledde fram till det Global Positioning System som vi har i dag.
Gps-systemet är designat för att garantera tillgång till minst fyra raketer oavsett var på jorden man befinner sig. Det nutida gps-systemet är uppbyggt så är att det vid varje mätning sker en positionering mellan minst fyra satelliter.

2014: Aktivitetsarmbandet
Från tidiga stegräknare till dagens digitala armband som loggar antal steg, distans, kaloriförbrukning och sömnkvalitet. Utvecklingen har onekligen gått framåt från konstruktionen av den första stegräknaren 1780 med hjälp av urmakaren Abraham-Louis Perrelets automatiska klockmekanism. I nutida aktivitetsarmband kan bland annat puls och syremättnad i blodet mätas med hjälp av optiska sensorer.

2016: Vr-glasögonen
Virtual reality är ett koncept som har existerat sedan 1960-talet men som aldrig lyckats få ett brett genombrott. Inte heller att vr-glasögon utsågs till årets julklapp 2016 hjälpte. Historien om vr fick sin början 1968 när datorgrafikpionjären Ivan Sutherland konstruerade en hjälm med inbyggd display som lät användaren se sig om i en simulerad 3d-miljö. Tekniken kom sedan att förfinas bland annat av amerikanska rymdstyrelsen Nasa, som skapade ett headset som inte är helt olikt dagens varianter.

2020: Stormköket
Stormköket, som blev årets julklapp 2020, har kallats bland annat spritkök, campingkök och friluftskök. Det har funnits en mängd olika varianter och bränsletyper som köken drivs av sedan 1800-talet – och många utvecklingssprång har varit svenska. Som exempel konstruerade F W Lindqvist och J V Svenson det första sotfria fotogenköket Primus 1892. Till skillnad mot tidigare sportkök med en veke, utvecklade de en brännare där värmen kom från brinnande fotogengas.
**
Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!