Teknikhistoria

Han var programmeraren som gav oss gif – som fyller 35 år

Stephen Wilhite uppfann gif redan på 1980-talet, en teknik som i dag har blivit synonymt med skämtsamma memes på nätet. I år fyller bildformatet 35 år.

Publicerad

Gif står för Graphic Interchange Format och uppfanns av programmeraren Stephen Wilhite när han jobbade som mjukvaruutvecklare på Compuserve, i juni 1987. Bildformatet kopplas i dag ofta till något skojigt, men det var inte det som Stephen Wilhite hade i åtanke när han hittade på gif (som han själv har påpekat uttalas ”jif” på engelska, alltså med ett mjukt “g”, och inget annat).

Spred rörlig bild under internets barndom

Han uppfann gif, och komprimeringsalgoritmen den bygger på, som ett sätt att kunna sprida rörliga och statiska bilder av hög kvalitet och i färg även med den betydligt långsammare internetuppkoppling som man hade på den tiden. För gif används 8-bitarsfärg och det blev standard på nätet, innan bildformatet png började ta över.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera