Teknikhistoria

Han var programmeraren som gav oss gif – som fyller 35 år

Stephen Wilhite uppfann gif redan på 1980-talet, en teknik som i dag har blivit synonymt med skämtsamma memes på nätet. I år fyller bildformatet 35 år.

Publicerad

Gif står för Graphic Interchange Format och uppfanns av programmeraren Stephen Wilhite när han jobbade som mjukvaruutvecklare på Compuserve, i juni 1987. Bildformatet kopplas i dag ofta till något skojigt, men det var inte det som Stephen Wilhite hade i åtanke när han hittade på gif (som han själv har påpekat uttalas ”jif” på engelska, alltså med ett mjukt “g”, och inget annat).

Spred rörlig bild under internets barndom

Han uppfann gif, och komprimeringsalgoritmen den bygger på, som ett sätt att kunna sprida rörliga och statiska bilder av hög kvalitet och i färg även med den betydligt långsammare internetuppkoppling som man hade på den tiden. För gif används 8-bitarsfärg och det blev standard på nätet, innan bildformatet png började ta över.

Stephen Wilhite. Foto: Chris Cone/Jif via AP Images/TT
Stephen Wilhite. Foto: Chris Cone/Jif via AP Images/TT

Animerade, eller rörliga gifs, är egentligen flera bilder som kombineras till en fil. När bilderna visas efter varandra får man en kort animation, som tar väldigt lite utrymme. I dag används de ofta för att förstärka en känslomässig reaktion, och brukar inte sällan utgå från populära film- och tv-serier.

Frun: "Han var mest stolt över gif"

I mars 2022 gick Stephen Wilhite bort, i sviterna av covid-19. Enligt hans fru Kathaleen var arbetet med gif det som han i slutänden var mest stolt över. 2013 prisades han också med Webby LIfetime Achievement Award för sin insats.

– Han uppfann gif helt själv, han gjorde det hemma faktiskt och tog det med sig till jobbet efter att ha fått det perfekt, berättar hans fru Kathaleen Wilhite för tidningen The Verge.

En av Stephen Wilhites favorit-gifs. Foto: http://www.dancing-baby.net/BabyMus1.htm
En av Stephen Wilhites favorit-gifs. Foto: http://www.dancing-baby.net/BabyMus1.htm

Bland Stephen Wilhites egna favorit-gifs fanns “den dansade babyn”, som blev känd långt innan det var vanligt att gifs blev riktigt virala på nätet. (Somliga kanske även minns att den brukade dyka upp i tv-serien Ally McBeal).

Nedan följer ett par klassiska och populära gifs:

Din bonus som Ny Teknik-läsare: En del av svensk teknikhistoria

Du som är prenumerant på Ny Teknik digitalt får som bonus ett urval av artiklarna från Teknikhistoria, ett magasin om den tekniska och industriella utvecklingen som lett fram till samhället som det ser ut i dag – med fokus på den svenska utvecklingen.

Vill du få en bit av historien direkt hem i brevlådan? Teckna din prenumeration redan i dag på: nyt.se/prenumeration-teknikhistoria

Gilla Teknikhistoria på Facebook för att få senaste nytt ur historien!

Gilla Teknikhistoria på Instagram!