Premium

Ut på tur med snart hundraåriga Trangia

Under en svensk Himalayaexpedition 1988 användes en utvecklad variant av Trangias spritkök,
Fritiof Svensson visar upp Campingset 24. Han var resande skosäljare med gott om affärskontakter när han och John Jonsson tillsammans startade Trangia. Foto: Trangia
John E Jonsson (1898–1976) i Trangias ursprungliga fabrik. Han startade företaget 1925 tillsammans med sin svärfar Fritiof Svensson. I nutid leds företaget av fjärde generationen Jonsson. Foto: Trangia
Trangias klassiska stormkök ser i princip likadana ut som de gjorde från allra första början. Foto: Trangia
Ragnar ”Frasse” Olsson på bilden var en mångårig medarbetare, så till den grad att han fick en maskin döpt efter sig: den automatiserade excenterpressen ”Frasse” som står på fabriken än i dag. Foto: Trangia
Lars-Erik Olsson doppar köket ”Fyr” i aluminiumfärg. Foto: Trangia
Sune Sandström packar köket ”Fyr” runt 1965. De första brännarna drevs av sprit, ett bränsle som nyttjas än i dag i stormköken. 1988 kom den första gasbrännaren. I dag samarbetar Trangia med Primus som tillverkar de gasbrännare som finns i stormkökens. Foto: Trangia
Den första fabrikslokalen, som i dag inhyser Trangias museum. Foto: Trangia
Trangiafabriken i Trångsviken är belägen precis vid Storsjön och intill vägen vidare mot Åres fjäll och populära vandringsområden. Fabriksbyggnaden som syns till höger i bild stod klar 1978. Foto: Trangia
I nutid används hydrauliska dragpressar vid tillverkningen av kärlen, där en kastrull som denna trycks ut med 50 tons tryck. Det behövs 50 olika moment för att tillverka stormköket i sin helhet. Foto: Trangia
Trangia har haft en rejäl ökning av efterfrågan på senare år: 2021 tillverkades 280 000 stormkök. Det har varit full fart i fabriken, på bilden Elsa Åman.
”Stormkök är vår stora produkt, men vi säljer väldigt, väldigt mycket matdosor med handtag. Det är vår stora exportvara till Japan, och resten av sydöstra Asien. Det är lite roligt, det finns till och med en liten kokbok på japanska som är avsedd enbart för hur man lagar mat i Trangias matdosor”, säger Steven Hellan.

Säg ”Trangia”, och friluftsmänniskor får något drömskt i blicken. Bakom campingköken står ett jämtländskt familjeföretag med en snart hundraårig historia. I fabriken är ålderstigna maskiner fortfarande i bruk sida vid sida med modern automation.

Allt började med pojken som växte upp på en bondgård, men som inte alls ville ägna sig åt att bruka jorden. I stället studerade den då 20-årige John E Jonsson teknik och byggde sedan en elektrisk kvarn hemma i Trångsviken, som sedan var i drift ända fram mot slutet av 1940-talet.

– Bilden som jag har fått av John var att han var en uppfinnarjocke med en begåvning inom teknik. På den här tiden fanns det många som han, uppfinnare som startade små företag i området här i Jämtland, säger Steven Hellan, ansvarig för Trangias museum i Trångsviken.

I sin svärfar Fritiof Svensson som var affärsman hittade den teknikkunnige John en perfekt parhäst. 1925 bildade de tillsammans företaget Trangia, som från början tillverkade hushållskärl i aluminium. Snart nog insåg de att det fanns en stor efterfrågan på lättanvända och kompakta campingkök för den växande scout- och friluftsrörelsen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera