Teknikhistoria

Jakten på det försvunna planet

TEKNIKHISTORIA. Han letade i Burmas ångande djungler, på filippinska öar, i Europa. Han var besatt av tanken – någonstans måste det finnas ett kvar. Ett enda exemplar av jaktplanet Brewster Buffalo som kunde återställas till ett presentabelt skick. Mannen hette Marvin Kottman, företagsledare i Nebraska. Han nådde målet, men vägen dit var både lång och krokig.

Publicerad

Den här berättelsen börjar på flygplatsen i Trollhättan i april 1940. Här stod åtta Brewsters, nysammansatta och provflugna. De hade kommit i delar från USA över minerade vatten till Stavanger. Härifrån gick transporten vidare till Saab i Trollhättan där de satts samman för det finska flygvapnets räkning. Nu var man klar att leverera de sista planen av de sammanlagt 44 som köpts in.

Men det hade uppstått problem. Danmark och Norge hade ockuperats av tyskarna. Leveransen hade plötsligt blivit politiskt svårhanterlig. Jaktplan som flögs från det neutrala Sverige till det krigförande Finland hade kunnat bli en iögonfallande och svårt att förklara för stormakterna som höll ett vakande öga på Sverige.

Så det bästa hade naturligtvis varit att planen hade fått stå kvar på svensk mark. Å andra sidan: Man hade ju ett avtal, det hade inte varit hederligt att försöka krypa ur det. Och man hade ju sina sympatier i Finland.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera