FARKOST

Tricket med randiga fartyg fungerade bara som kamouflage i vissa fall

Ett randigt fartyg.
HMS Argus i dazzle-mönster. Fartyget användes i den brittiska flottan mellan 1918 och 1944. Bilden är troligen från 1918.

Under första världskriget målade Storbritannien och USA sina fartyg i randiga mönster för att förvilla tyska ubåtar. Men enligt en ny studie fungerade tricket troligen bara för snabbgående fartyg.

Publicerad

1917 målades tusentals brittiska fartyg i ett mönster som blev känt som ”dazzle-kamouflage” för att göra det svårare för fientliga ubåtar att träffa dem med torpeder.

Mönstret hade hög kontrast och kunde till exempel se ut ungefär som en zebra. Men det förekom även rutiga och fläckiga mönster. Varje fartyg fick sin individuella design.

Men det är svårt att avgöra om mönstret fungerade som avsett. Under 1917, när kamouflagemetoden infördes, träffades 3 725 allierade fartyg av torpeder, vilket var betydligt fler än det föregående året, när antalet var 1 523. Det tros bero på en stor ökning i ubåtsaktiviteten under 1917.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera