FARKOST

Tricket med randiga fartyg fungerade bara som kamouflage i vissa fall

Ett randigt fartyg.
HMS Argus i dazzle-mönster. Fartyget användes i den brittiska flottan mellan 1918 och 1944. Bilden är troligen från 1918.

Under första världskriget målade Storbritannien och USA sina fartyg i randiga mönster för att förvilla tyska ubåtar. Men enligt en ny studie fungerade tricket troligen bara för snabbgående fartyg.

Publicerad

1917 målades tusentals brittiska fartyg i ett mönster som blev känt som ”dazzle-kamouflage” för att göra det svårare för fientliga ubåtar att träffa dem med torpeder.

Mönstret hade hög kontrast och kunde till exempel se ut ungefär som en zebra. Men det förekom även rutiga och fläckiga mönster. Varje fartyg fick sin individuella design.

Men det är svårt att avgöra om mönstret fungerade som avsett. Under 1917, när kamouflagemetoden infördes, träffades 3 725 allierade fartyg av torpeder, vilket var betydligt fler än det föregående året, när antalet var 1 523. Det tros bero på en stor ökning i ubåtsaktiviteten under 1917.

Färdriktningen missuppfattades

Några sentida studier har försökt utvärdera dazzle-kamouflaget men resultatet är spretigt.

Nu har brittiska forskare utfört experiment för att avgöra saken. Sexton personer fick titta på bilder på sex kamouflerade fartyg på dator eller surfplatta och avgöra i vilken riktning fartygen rörde sig.

Bilderna efterliknade verkliga förhållanden från en ubåt med en periskophöjd om en meter och 750 meters avstånd till fartyget. Ett av fartygen som visades var jämngrå, medan de andra hade olika versioner av dazzle-mönster.

Resultatet visade att en del dazzle-mönster gjorde att försökspersonerna missuppfattade färdriktningen.

Fartyget Olympic med dazzle-mönster anländer till Halifax i Kanada med 6 000 kanadensiska soldater 1919.

För att sedan avgöra om missuppfattningen var avgörande när en torped skulle riktas mot fartyget gjorde forskarna en simulering. Syftet var att se hur kamouflaget påverkade torpedernas träffsäkerhet.

Måste sikta framför fartyget

Första världskrigets torped G/6D hade en hastighet om nära 65 km/h och en räckvidd om 3,5 km. För att träffa ett avlägset fartyg som rör sig måste ubåtsmanskapet sikta framför fartyget och räkna ut var torpedens och fartygets färdväg skulle korsas.

Torpedsimuleringarna visade att dazzle-fartygen troligen bara vara effektiva om fartygen rörde sig snabbt.

Resultaten har publicerats i Royal Society Open Science.