FARKOSTER

Snödrivans fiende: svenska hemmabygget blev Hollywood-stjärna

Snow-Tracvesslan styrs med ratt, med hjälp av en styrvariator, med delbara kilremsskivor – en för höger och för vänster sida. När ratten vrids trycks den ena variatorskivan ihop så att kilremmen pressas ut mot periferin.
Svart-vit bild som visar fabriken i Morgongåva, med två snövesslor under produktion i förgrunden
Tillverkning hos AB Westeråsmaskiner i Morgongåva.
En röd snövessla med verktyg för hantering av pister i arbete i en snöig backe i Japan
Ett flertal Snow-Tracs användes som pistmaskiner under olympiska spelen i Japan 1972.
Vesslan i leksaksform.

Snövesslan tog sig fram i tuff vinterterräng och metertjock lössnö. Det som från början var ett hemmabygge av en svensk ingenjör blev känt för allmänheten i Hollywood-succén The Shining.

”Det där är vår snövessla. Kan ni köra bil båda två? Bra, för att köra snövessla är som att köra bil.”

Repliken hörs alldeles i början av filmen The Shining, när författaren Jack, spelad av Jack Nicholson, och hans familj just kommit fram till det isolerade bergshotell som de lovat ta hand om under dödsäsongen. Senare i filmen saboterar Jack vesslan, en svensk Snow-Trac, för att hindra familjen att fly undan hans mordgalenskap.

På femtiotalet tillverkade Westeråsmaskiner i Morgongåva skördetröskor, slåttermaskiner och liknande under varunamnet Aktiv. År 1957 berättade personaltidningen Knivbladet om en ny produkt: ”Snow-Trac har skapats av ritkontorschefen ingenjör Lars Larsson, som på egen hand byggde sig ett exemplar för att lätt komma fram till sin sportstuga i fjällen.”


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera