Grafik

HMS Hajen – Sveriges första ubåt

Den första svenska ubåten HMS Hajen.

GRAFIK. Oscar II ville sätta press på Norge för att få dem att stanna kvar i unionen. Med den militära ubåten Hajen fick kungen ett vapen som han verkligen gillade. Se grafiken som visar all teknik som svenskarna förmådde pressa in i en ubåt 1903.

Publicerad

Sverige var långt framme när de första militära ubåtarna tog form i början av förra seklet. Embryot till den svenska ubåtsflottan fick namnet Hajen.

Under hösten 1903 hördes ett idogt bankande, borrande och bultande från Galärvarvets docka i Stockholm. Varvsarbetarna byggde på ett nytt fartyg som de tidigare aldrig sett maken till. De arbetade efter superhemliga ritningar som var signerade med ”Gillas” av självaste kung Oscar II.

Följande år, den 16 juli 1904, gick flaggan i topp på den märkliga skapelsen. Hajen, som den döptes till, var flottans första ubåt. Under hösten utfördes allehanda prov, bland annat nedstigning till det maximala dykdjupet för den märkliga farkosten, drygt trettio meter.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera