Teknikhistoria

Kobran blev en designklassiker

TEKNIKHISTORIA. När LM Ericssons "kobratelefon" ritades var avsikten att skapa en folktelefon. Mer än två och en halv miljon stycken såldes. I dag är "kobran" ett dyrt samlarobjekt.

Publicerad

När Ericssons ursnygga telefon lanserades hade den beteckningen Ericofon DBJ 500, men formen gjorde att den fick smeknamnet "kobran". Den var ett stort avsteg från de traditionella trista och funktionella apparaterna som hade varit i princip oförändrade sedan telefonins barndom.

Kobran var den första enstycketelefonen som tillverkades för massmarknaden. Industridesignern Ralph Lysell hade börjat rita på prototypen under andra världskriget. Den slutliga formen fick den av Gösta Thames tio år senare. Utgångspunkten var att få ihop telefonens apparatdel med telefonluren i ett stycke.

Nummerskivan var dold under basen och man lade på genom att ställa ner hela apparaten på bordet. Det fanns inte plats för klockorna till ringsignalen. I stället såldes en dosa som monterades på väggen bredvid telefonen. När charmiga kobran lanserades 1956 fanns den i hela 18 olika färger, men inte i svart.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera