Populärteknik

”Tekniken driver all utveckling”

Tekniken är gammal men tidningen ny. Årets första nummer av Teknikhistoria är här. – Tekniken har alltid drivit utvecklingen och kommer nog alltid att göra det. Så det finns en massa historier att berätta, säger Fredrik Karlsson, ny redaktör för tidningen som görs av Ny Tekniks redaktion.

Publicerad

Vad finns i årets första nummer?

– Bland annat en artikel om ett laminat. Jag tänker på Perstorpsplattan som blev själva symbolen för folkhemmet. Reportern Niklas Dahlin berättar över tio sidor om Svenska Ättikfabrikens försäljningssuccé. Det är en historia som innehåller allt.

Något mer du vill lyfta fram från det numret?

– Ja, telefonsystemet AXE som gjorde Ericsson världsledande och har sålts för hundratals miljarder. Det är en av Sveriges största tekniksuccéer någonsin. Teknikhistorias förre redaktör Erik Mellgren skrev om det 1978.

Så Ny Teknik har redan skrivit om detta?

– Ja, liksom om all annan betydande teknikutveckling sedan 1871 då Ny Tekniks föregångare Teknisk Tidskrift startade. Det är just det som är poängen med Teknikhistoria. Det kräver en del arbete att damma av de gamla tidningsläggen och hitta guldkornen för att berätta om historierna med dagens språkbruk och få tag i bilder. Men det finns massor i arkiven.

Vad kommer man mer att få läsa under året?

– Om när oljan flödade i Närke, om en gammal fogsvans, gamla flygplan som fortfarande flyger och om mannen som betytt så mycket för svensk byggteknik. Fast långt ifrån allt är bestämt ännu så det går bra att önska.

Kan man som läsare påverka vad ni skriver om?

– Absolut! Många läsare har haft betydande roller vid de viktiga tekniksprången. Både berättelser och läsarbilder är välkomna.

Vad är ditt specialområde inom teknik?

– Som chefredaktör på Byggvärlden bevakade jag byggbranschen på nära håll. På Ny Teknik är jag bilageredaktör och har också ansvar för Ingenjörskarriär och Automation – jag jobbar med människor och utvecklingen i svensk industri med andra ord. Så gärna bygg eller industri, teknik och samhälle i en kombination.

Vill du läsa om gammal ny teknik? Prenumera på Teknikhistoria.