Teknikhistoria

Hög fart på grunt vatten

Vattenjettbåtarna skapades för att ta sig fram där propellrar bara är i vägen. Uppfinnaren bakom tekniken körde till och med båtar motströms genom Grand Canyon – men var motvillig till att ta åt sig äran av jetdriften.

Publicerad

När William Hamilton var en liten grabb drömde han om att köra båtar uppför Nya Zeelands smala, grunda, skummande och vilda vattendrag. Men då, i början av 1900-talet, fanns inga farkoster som klarade jobbet.

Han växte upp och blev storbonde. Eftersom han var lite av ett mekaniskt geni och behövde bygga ett eget vattenkraftverk konstruerade han en egen grävskopa, "I.C. Exctractor". Flera såldes, även för export till England.

1926 var hans vattenkraftverk klart, men han hade fått blodad tand och fortsatte uppfinna. Han var självlärd, flitig och bra på att hitta oortodoxa lösningar på tekniska problem. Han var också intresserad av motorsport och tävlade själv.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera