Teknikhistoria

100 år av ljus choklad

Kungaparet besöker Marabou-fabrik, 1997 Foto: Bjorn Larssan-Ask / TT
Kungaparet besöker Marabou-fabrik, 1997 Foto: Bjorn Larssan-Ask / TT

De gör en choklad vi alla har minnen till. Och fabriken har en stor plats i landets industrihistoria. I år fyller Marabou 100 år.

Publicerad

Handelsmannen Johan Throne Holst hade byggt upp chokladgiganten Freia i Norge. År 1916 grundade han Maraboufabriken i Sundbyberg utanför Stockholm.

När det norska moderbolaget Freia startade den svenska verksamheten var namnet Freia upptaget. Istället gav man företaget namnet Marabou efter de Maraboustorkar som prydde Freias chokladförpackningar.

Under 20-talet och in på 30-talet var choklad något av en lyxprodukt.

Redan år 1939 skapades den första Aladdinasken som då var banbrytande för den svenska marknaden. Det var ett sätt att göra ”finchoklad” tillgänglig för alla. Man tog även fram en ask i mini-format för biobesöken.

Filosofin var att vara folkets choklad. Den vägen slog vd Henning Trohne, grundarens son in på.

Och nog har chokladen, med offensiv marknadsföring, blivit folklig. Många klassiska varumärken har blivit storsäljare med en självklar plats på butiskshyllorna år efter år: Twistpåsen, Japp, Dajm – och förstås marabou mjölkchoklad. Ljus och god, ju så god som reklamen säger.

Det här är en artikel från Digital Teknik, prenumerera här.