Teknikhistoria

Forntida Maya-stadens vattenfiltersystem var oväntat effektivt

Arkeologer har hittat bevis för det äldsta kända zeolitfiltreringssystemet för vattenrening. Maya-stadens forntida lösning ses som oväntat effektiv – även jämfört med dagens teknik.

Publicerad

Rent vatten är som de flesta av oss vet avgörande för mänsklig överlevnad. Smutsigt vatten kan slå ut hela samhällen genom att sprida sjukdomar.

Det kan vara lätt att tro att sofistikerade reningssystem är en relativt ny företeelse – men så är inte fallet. Arkeologer vid University of Cincinnati har nu upptäckt att befolkningen i den forntida Maya-staden Tikal, som låg i nuvarande Guatemala, hade en oväntat sofistikerad lösning för detta.

Arkeologerna har nämligen hittat spår av kvartsmineraler och zeolit. Fyndet gjordes där Tikal en gång i tiden hade en reservoar där invånarna hämtade dricksvatten.

Före Pasteur?

Professor Kenneth Tankersley hävdar att filter-kombinationen kvarts och zeolit tog bort flera patogener och föroreningar ur vattenförsörjningen, däribland tungmetaller, bakterier och kväverika blandningar. Det kan betyda att Maya-folket hade en teori om bakterier och sjukdomar två årtusenden före Louis Pasteur. Den franska kemisten som ses som en av bakteriologins grundläggare.

Varken zeolit eller kvartsmineraler finns naturligt i området – vilket betyder att Maya-befolkningen transporterade mineralerna långt för att få till sin vattenfiltrering.

Vad som gör det här än mer svindlande är att deras lösning för vattenrening ses som effektiv även med dagens teknik.

– Det som är intressant är att detta system fortfarande skulle vara effektivt i dag och de upptäckte det för mer än 2 000 år sedan, säger Kenneth Tankersley till UC News.

”Tvungna att vara innovatörer”

Arkeologer har tidigare trott att zeolit för vattenfiltrering började användas första i början av 1900-talet. Det här fyndet omkullkastar den teorin.

– De forntida mayaindianerna bodde i en tropisk miljö och var tvungna att vara innovatörer. Det här är en anmärkningsvärd innovation, säger han.

Vidare säger Tankersley att många människor ser på amerikanska urinvånare som otekniska och långt efter platser som Grekland, Rom, Indien eller Kina.

– Men när det gäller vattenhantering, var Maya-invånarna årtusenden före.

UC: s upptäckt har publicerats i tidskriften Scientific Reports.