Teknikhistoria

Samtiden ristades in i berget

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Bronsålderskonstnärer knackade in hundratals figurer i hällarna kring Tanum. Idag bär de vittne om båtar, yxor och annan dåtida teknik. Men allt går inte att tolka.

Publicerad

Hällristningsområdet i Tanum i Bohuslän har flera berghällar med flera hundra figurer. De höggs in på bronsåldern och i början av järnåldern, mellan 1 800 och 500 f.v.t. Motiven är människofigurer med sköld och bronsyxa eller spjut. Men det finns också scener där man plöjer jorden, och många olika djurmotiv.

Norra Bohuslän har fler hällristningar än vad det finns någon annanstans i Sverige. Den största hällen i Tanumsområdet, Vitlyckehällen, har 300 inhuggna figurer.

Ett av de mest svårtolkade inslagen är skålgropar. Sådana små utknackade gropar finns på hundratals platser i Sverige. Vad det använts till eller symboliserat är okänt. Vitlyckehällen i Tanumsområdet har 170 stycken.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera