Teknikhistoria

Här är svenska poliovaccinets dolda superstjärna

Sven Gard (1905–1998). Foto: TT
Mikrobiologen Jonas Salk (1914–1995) är den som blev känd världen över för sitt arbete med att utrota polio. Svenska Sven Gard hamnade lite mer i skuggan. Foto: GRANGER/REX/TT
Polio benämns även barnförlamning, vilket har sin förklaring i att främst barn infekterades, varav en del drabbades av förlamning och bestående funktionsnedsättningar. Foto: KURT SCHRAUDENBACH/TT
Två skolbarn vaccineras mot polio i Landskrona, troligen år 1957. Foto: MUSTANG MEDIA/TT

Det var amerikanen Jonas Salk som blev en internationell superstjärna för sitt arbete med att utrota polio. Men samtidigt i Sverige tog en grupp forskare fram ett vaccin de ansåg var ännu bättre än Salks eget – och som mer än 60 år senare fortfarande håller vårt land fritt från barnförlamning.

Den som växte upp under 1900-talets början gjorde det inte bara i skuggan av svält, krig och folkmord – utan också av skenande, skoningslösa, ideliga epidemier.

Smittkoppor, kolera, gula febern, influensa, sömnsjuka och malaria avlöste – eller överlappade – varandra i ett kaos av död och förvirring. Och just när första världskriget äntligen var på väg att släppa sitt järngrepp om kontinenten, lamslogs i stället världen av spanska sjukan, historiens mest förödande pandemi näst efter digerdöden. Antalet infekterade uppskattas till 500 miljoner, varav en tiondel beräknas ha avlidit – att jämföra med de över två miljoner som i skrivande stund dött av covid-19.

Dessa epidemier var per definition begränsade till specifika geografiska områden, vilka relativt sällan inkluderade Sverige. Men världsläget hade ändå en djup effekt på forskaren och bakteriologen Sven Gard, som föddes 1905 och därmed kunde följa de till synes ändlösa globala hälsokriserna under sin studietid vid Karolinska Institutet. I synnerhet väcktes hans intresse för virologi av en pandemi som inte bara nådde Sverige, utan rentav misstänks härstamma härifrån: polio. Denna skräckinjagande och högst smittsamma sjukdom, även känd som barnförlamning, hade visserligen existerat ända sedan antiken. Men den nya variant som skulle komma att sprida panik världen över identifierades först i Umeå och Stockholm i slutet av 1800-talet. Snart var pandemin ett faktum – i vissa delar av världen infördes till och med ett slags primitiva lockdowns för att sakta ner spridningen av den då så gåtfulla sjukdomen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera