Tusenårig kvarn hittad i Sverige: ”Det är helt overkligt”

Utgrävningen påbörjades hösten 2021.

Skandinaviens äldsta vattenkvarn har hittats i Sölvesborg.
– Det är helt overkligt, säger en av arkeologerna som grävde fram den till TT.

Publicerad

FAKTA

Skvaltkvarnar

En skvaltkvarn är en jämförelsevis liten vattenkvarn, ofta med lodrät axel och vågrätt hjul.

De anläggs vanligen i mindre vattendrag, skvaltbäckar, och används för att mala säd till mjöl.

För tusen år sedan var det bara eliten som hade tillgång till teknologin. Adeln tvingade befolkningen att använda deras kvarnar och tog ut skatt.

Senare började bönder bygga egna kvarnar. Teknologin stod sig genom tiderna och fortsatte att byggas i nära tusen år – en kvarn byggdes till exempel i Sverige1944.

Källa: SAOB, Blekinge museum

Runt år 1070 byggdes en skvaltkvarn – en av tidens mest högteknologiska nymodigheter – i Sölvesborg, då en del av Danmark.

På den tiden var det bara den absoluta eliten som hade tillgång till sådan teknik, och det tros därför vara kungen av Danmark som lät bygga den.

Nästan tusen år senare planerade Sölvesborgs kommun ett industriområde en bit norr om staden. Arkeologer på uppdrag av Blekinge museum skickades dit för att undersöka platsen inför bygget.

Trodde att de skulle hitta ben

– En kollega hade hittat hästben där för tio år sedan så vi tänkte väl att vi skulle hitta mer hästben, kanske en offerplats eller någonting sådant från vikingatiden, säger Carl Persson, ansvarig arkeolog vid utgrävningen.

– Sen stötte vi på en jättestor stenkonstruktion. Det tog ett tag att förstå att det här var någonting som var gammalt, säger han.

Jordhäg vid utgrävning av tusenårig kvarn.
En del av en stenränna, som hjälpte arkeologerna förstå att det rörde sig om en kvarn.

Det är inte lätt att tidsbestämma kvarnar, säger han. Konstruktionen var nämligen så bra att samma typ fortsatte att byggas på precis samma sätt ända in på 1900-talet.

Men nu har den åldersbestämts med kol 14-metoden och en metod för att räkna ålder på trä. Kvarnen lär vara byggd runt år 1070, inte alls långt efter vikingatidens slut.

– Det är den äldsta i Skandinavien. Det finns en i Danmark som kanske är från mitten av 1100-talet så den här är ju åtminstone 70 år äldre, säger Carl Persson.

Oklar framtid

Fyndet är enligt arkeologerna ett tydligt tecken på att staten som vi känner den i dag höll på att bildas vid den här tiden.

– Kvarnen var inte bara en teknisk nymodighet. Kungarna och adeln införde nämligen kvarntvång – de tvingade alla att mala hos dem – och tog ut en slags mervärdesskatt på det, säger Carl Persson.

Vad som händer med kvarnen är osäkert. Det är inte beslutat om industriområdet ska byggas. Om kommunen vill gå vidare avgör länsstyrelsen vad som händer kvarnen.

– Personligen ser jag gärna att den ligger kvar där den ligger, den ligger bra där. Och om de gräver ut den om 300 år så gör de det bättre än vad jag gör, säger Persson.

Platsen är igenfylld och nyfikna som letar efter kvarnen kommer bara att hitta en åker.

P4 Blekinge var först att rapportera om kvarnen.