Teknikhistoria

Tillverkning lyftes av dragmaskin

I dag finns flera polkagristillverkare i Gränna. Tillverkningsmetoderna är i stort sett likadana som på Amalia Erikssons tid. En viss teknisk utveckling har skett under åren, främst i form av dragmaskinen och vaggan.

Publicerad

Dragmaskinen hjälper till att knåda in luft i degen för att polkagrisen ska bli vit och porös. Det görs genom stag som degen fästs på och som sedan snurrar runt. På Amalia Erikssons tid arbetades luften in i degen för hand med hjälp av en krok på väggen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera