Samhälle

”Teknisk utveckling hålls tillbaka av föreställningar om kön”

Journalisten och författaren Katrine Marçal tar sig an teknikhistorien i sin nya bok ”Att uppfinna världen”. Nu gästar hon Ny Tekniks podcast.

Publicerad

Boken inleds med ett exempel på teknikutveckling som många nationalekonomer har lyft fram – det underliga att det dröjde ända till 1970-talet innan någon med framgång satte hjul på resväskor. Katrine Marçal har upptäckt något som andra inte har tagit fasta på; att skälet till att innovationen inte kom tidigare beror på att det länge ansågs omanligt att inte kunna bära sina väskor själv.

Bokens undertitel lyder Hur historiens största feltänk satte käppar i hjulet. Utifrån exemplet med resväskorna letar sig Katrine Marçal vidare i teknikhistorien för att spåra hur föreställningar om manligt och kvinnligt har hindrat eller fördröjt viktiga innovationer – eller hur krockar uppstått.

– Teknisk utveckling och innovationer hålls tillbaka av föreställningar om kön, säger Katrine Marçal i podden.

Ett exempel är när Nasa inför den första månfärden skulle utveckla en rymddräkt. Efter flera utvärderingar stod det mest otippade företaget som vinnare: damunderklädestillverkaren ILC. I boken beskrivs hur kulturkrocken mellan underklädesföretagets sömmerskor och teknikbeställaren Nasa till slut kunde lösas – där en del var att ingenjörer fick gå sömnadskurser för att rätt kunna översätta sömmerskornas kunskap till tekniska ritningar.

I podden berättar hon om begreppet ”flicktimmar” som i datorålderns början var ett mått på beräkningkraft eftersom de beräkningar datorer skulle utföra fram till dess hade utförts av kvinnor. Senare blev arbeten som var förknippade med datorer allt mer ett mansyrke.

– Vår definition av vad som är teknik, och vad som inte är teknik, har följt könsnormer, säger Katrine Marçal.

I boken handlar det också om svenska Aina Wifalk, innovatör bakom rullatorn. Hon var polioskadad och såg behovet ur de funktionshindrades perspektiv. ”När du lever i en värld som inte är konstruerad för dig är det antagligen lättare att se hur den borde förbättras”, skriver Katrine Marçal.

Prenumerera på Ny Tekniks podcast?

Prenumerera genom att följa länkarna nedan till den plattform du föredrar.

Podcast Apple-enheter

Spotify

Acast

Google Podcasts

Pocket Casts

Ny Tekniks podcast

Podcasten Allt du behöver veta om ny teknik kommer med ett nytt avsnitt varje torsdag.

Tidigare i höst har pod-casten haft gäster som Anders Forslund, Heart Aerospace, Sigbritt Karlsson, rektor för KTH, Gunnar Wetterberg, författare, och Christian von Koenigsegg, biltillverkare.

Podcasten finns på Acast, Itunes, Spotify, Google och på nyteknik.se.