Teknikhistoria
Ta skydd! Historien om svenska skyddsrum
Sju miljoner människor ryms i de svenska skyddsrummen. I dag är många av dem eftersatta och förfallna, men det europeiska säkerhetsläget har åter gjort dem aktuella.
När Münchenöverenskommelsen undertecknades och Tjeckoslovakien gav upp Sudetlandet till Tyskland, trodde många att Hitler var blidkad. Men i Stockholms stadsfullmäktige anade man vartåt det barkade: att skydda stadens befolkning mot eventuella anfall från luften ”har under de senaste oroliga veckorna framstått som en brådskande och oerhört viktig angelägenhet”, står det i bevarade sammanträdesprotokoll från oktober 1938.
Strax började Stockholms stad bygga 15 skyddsrum, som rymde 300 personer vardera, insprängda i berg runt om i huvudstaden. Och Nordiska Kompaniet (NK) byggde på eget initiativ ett skyddsrum för 2 000 personer, komplett med toaletter, sjukvårdsrum och telefon.
Men störst var det skyddsrum staden byggde under Hötorget, med plats för 4 000 personer. I princip hela torget grävdes upp, arbetet gick i treskift, och sommaren 1940 stod det klart.