TEKNIKHISTORIA

Surfbrädans blöta resa – från heligt trä till lättviktsplast

En surfare på en så kallad tow-in-bräda surfar den ökända vågen ”Jaws” på Maui.
På 1940- och 50-talet tillverkades surfbrädor av balsaträ. Nuförtiden används i stället en kärna av polystyren eller polyuretan.
Polynesiska invandrare tog surfingen till Hawaii. Med långa och tunga brädor av trä skapades ögruppens surfkultur.

Den tidigaste surfingen på vågor gjordes med kanotliknande skapelser och tunga brädor tillverkade av heligt trä. Det stora genombrottet i utformningen kom med andra världskrigets utveckling av nya material och forskning inom oceanografi.

Människan har surfat på vågor sedan långt före vår tideräknings början, även om det inte är helt klarlagt vem som var först. Det beror lite på vad vi ser som en riktig surfbräda. Peruanska fiskare surfade på ”caballitos de totora”, en typ av smala vassbåtar, redan mellan 3 000 och 1 000 år f v t.

Brädor tillverkade specifikt för att surfa på vågor kom med polynesiska invandrare från Indonesien till Fiji, Tahiti och Hawaii. På Hawaii har surfing blivit en del av öns kulturhistoriska arv – i dess tidiga historia fick vissa typer av brädor bara användas av kungligheter. Brädorna ska ha tillverkats av material från urfolkets heliga träd och var både långa och tunga.

De stora tekniska genombrotten för surfbrädor kom under andra världskriget. Då pågick intensiva studier om hur militära båtskrov kunde utformas för att få bättre prestanda i vattnet, och hur landsättningar skulle bli mer effektiva och säkra sett till vågrörelser. Dessutom utvecklades en rad nya varianter av lättviktsmaterial med plast som bas, som glasfiber och frigolit, under krigsårens brist på gummi och metall.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera