TEKNIKHISTORIA

Snilleblixten streckkoden – 50 år av blippade varor

För snart 50 år sedan skannades den första varan i en kassa i Ohio, ett tiopack Juicy Fruit-tuggummi.

Under en dag på stranden fick uppfinnaren Joseph Woodland en snilleblixt och ritade upp det som skulle bli streckkodens struktur i sanden. Men det tog flera år innan tekniken som faktiskt kunde läsa av den togs i bruk.

Året var 1949 och en stormarknadschef i Philadelphia, USA, var rejält less på köerna i butiken som kostade honom både tid och pengar. För att inte tala om hur omständligt det var varje gång varorna i butik och lager skulle inventeras. Det måste gå att hitta ett mer automatiserat och säkert sätt att lösa detta, vädjade han till en lärare på Drexel Institute of Technology. 

Läraren ryckte på axlarna åt det hela, men doktoranden och ingenjören Bernhard Silver antog utmaningen. Han slog sig ihop med ingenjören Joseph Woodland för att hitta en lösning.

Heureka-ögonblicket kom i sanden på Miami Beach, där Joseph Woodland började rita upp siffror i morsekod. Men i stället för streck och prickar gjorde han streck av olika tjocklek. Med hans system kunde som exempel en kod bestående av tio streck kategorisera 1 023 olika varor. Den första streckkoden var skapad.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera