TEKNIKHISTORIA

Snabbare tekning med nya material – så utvecklades hockeyklubban

Barn spelar hockey på isen nedanför Stadshuset i Stockholm. Det ser ut att vara på 60-talet.
Hockeyspel på Riddarfjärdens is, strax nedanför Stadshuset i Stockholm.

För nästan 200 år sedan vägde hockeyklubban flera kilo. I dag har den siffran reducerats till några hundra gram. Framgångsreceptet: smartare materialval.

Den första riktiga hockeyklubban tillverkades troligtvis av kanadensiska urbefolkningen mi’kmaq. Klubban, som daterats till 1830-talet, gjordes av sockerlönn. Mi’kmaqfolket ska ha spelat någon form av ishockey åtminstone sedan 1700-talet, men om de faktiskt var först är mer osäkert. I Nederländerna finns det dokumenterat att människor spelade hockey på is redan från 1500-talet.

Klart är i alla fall att den där hockeyklubban från urfolket mi’kmaq fick stor spridning och såldes både nationellt och internationellt. Den var helt rak, och inte böjd som dagens klubbor, men i övrigt har formen egentligen inte ändrats nämnvärt under årens lopp. Kanadensiska idrottshistoriker menar ändå att den första ”riktiga” ishockeymatchen spelades relativt sent, inte förrän 1855 i Halifax i östra Kanada.

Vilket träslag som har använts i klubborna har skiftat. Avenboken – med tungt, starkt och hårt virke – var länge populärt. Tung och hård ask och lönn har också använts frekvent. Klubborna vägde så mycket av de var förhållandevis svårhanterliga, å andra sidan var de slitstarka. Kanadensiska spelaren Thomas Ernest ”Moose” Johnson använde en och samma hockeyklubba under hela sin karriär, trots att han var känd för att spela fult.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera