TEKNIKHISTORIA

Ljuset på Kullen – 450 år av fyrhistoria

Kullens fyr avbildad nedifrån, med en klarblå himmel i bakgrunden
Kullens fyr är både Skandinaviens högst belägna och ljusstarkaste fyr. Ljusstyrkan är 3,8 miljoner hefnerljus, motsvarande lika många stearinljus.
Den lilla fyren Kullen Västra, en liten vit hjälpfyr som står uppe på klippor vid havets kant
Den mindre Kullen Västra byggdes 1898 som hjälpfyr. 1974 ersattes den ursprungliga byggnaden med en plastfyr. Ljuskällan består numer av en samling lysdioder.
Papegojfyren framför Kullens fyr, en träställning med en eldningshink fastsatt i en kedja.
En återuppbyggd version av den ursprungliga papegojfyren som restes 1561 och som eldades med ved. Framför den nuvarande fyren syns även DGPS-masten.

Kullens fyr har lotsat sjöfarare ända sedan 1561. Den tekniska utvecklingen har följt samhället i stort – med skillnaden att fyren blev så bra den kunde bli redan 1937.

Publicerad

När Teknikhistoria besöker Kullens fyr längst ut på Kullahalvön i Skåne är himlen klarblå och havet spegelblankt, men kustlinjen inbäddad i dimma som nätt och jämnt når upp till fyrbyggnadens ljushöjd 78,5 meter över havsytan.

Det är en stor kontrast mot stormiga nätter då havsytan snabbt rivs upp till ett inferno. Det faktum att två vattenmassor möts här, Kattegatt och Öresund, gör att det vid snabba förändringar av vindriktningen snabbt kan bli mycket besvärlig sjö. De senaste tvåhundra åren har lika många fartyg gått på grund här. Det mest kända är Prinsesse Margrethe som i januari 1971 körde rätt upp på land.

Den nuvarande fyrbyggnaden är den sjätte i ordningen och restes år 1900. 37 år senare nådde den en sorts teknisk fulländning i och med att ljusstrålen nådde horisontens krökning 27 sjömil bort, eller 50 kilometer. Men utvecklingen har inte stått still. Kringutrustning och olika tekniker har fortsatt att utvecklas.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera