Premium
Lertavlan från Babylon visade vägen till världens kartor
Det tog ett par tusen år från de första lerkartorna i Mellanöstern tills att svenska kartografer med sina konstfärdiga verk fick koll på landskap och gränser.
Kartan är tillverkad av lera. Söder är placerat längst upp. I mitten ligger staden Babylon och runt om har tre hav namngivits. Svarta havet, Röda havet och så det mer okända Österhavet. Kartan ritades 2300-2400 år före Kristus och anses vara världens äldsta ännu bevarade karta.
Helt oomstritt är det dock inte. Människor har i tusentals år ritat av sina omgivningar på olika sätt. Kartliknande avbildningar har till exempel hittats inristade i klippblock i Mellanöstern och uppskattas vara mellan 10 000 och 30 000 år gamla. Frågan är dock huruvida dessa avbildningar har använts som just kartor.
Klart är i alla fall att de antika grekerna har varit viktiga för kartografin. Inte minst när det kommer till att skapa världskartor. Herodotos, som kallats historiens fader, åkte tidigt på upptäcktsfärder till bland annat Babylon och Egypten. På hans karta från 450 före Kristus ritades Medelhavsländernas kuststräckor med imponerande exakthet.