Teknikhistoria

Kungligt bygge var först

TEKNIKHISTORIA / DE SVENSKA VÄRLDSARVEN. Drottningholms slott på Lovön väster om Stockholm var Sveriges första Världsarv. Kungaparet och 700 000 årliga besökare delar på det unika 1700 tals-slottet.

Publicerad

På 1570-talet lät Johan III bygga ett stenhus på Lovön åt drottning Katarina. Det döptes till Drottningholm. Det nuvarande slottet byggdes mellan 1662 och 1750, men namnet levde kvar.

Initiativtagaren var drottning Hedvig Eleonora. 1777 köpte staten slottet och Gustav III fick dispositionsrätt. Det har kungafamiljen fortfarande. Kung Carl XVI och drottning Silvia har sin bostad i slottets södra länga.

Det mesta av världsarvets 40 byggnader och trädgårdsanläggningarna är på ett eller annat sätt tillgängliga för besökare. Bland byggnaderna finns Drottningholms slottsteater, en unikt välbevarad teater från 1700-talet som är komplett med sitt ursprungliga scenmaskineri.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera