TEKNIKHISTORIA

Gizmondo: Spelskandalen som kraschlandade

Stefan Eriksson i rättssalen, han har en orange fängelseoverall på sig
Våren 2006 kraschade en berusad Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson en knallröd Ferrari Enzo. Bilen, värd 10 miljoner kronor, klövs på mitten i den våldsamma kollisionen, men den svenska entreprenören klarade sig mirakulöst nog oskadd. Efter olika uppgörelser med åklagarna dömdes han till fängelse för rattfylleri, men dömdes senare för fler brott. Här i rättssalen med sina advokater Andrew Flier (till vänster) och David Elden.
Konsolen marknadsfördes bland annat med den inbyggd gps-funktion, som skulle hjälpa föräldrarna att hålla koll på var barnen höll hus.
Hiphoparen Busta Rhymes sjunger på en scen med strålkastare i bakgrunden. Han har vitt linne och bakåtvänd vit keps på sig.
Spelkonsolen skulle utmana nya Nintendo DS och Playstation Portable, och marknadsfördes med allt större och mer kostsammare jippon. Det sparades inte på krutet när Gizmondo lanserades. På releasepartyt uppträde stjärnor som Sting, Busta Rhymes (bilden) och Jamiroquai.
Före lanseringen öppnades en exklusiv Gizmondo-butik på fashionabla Regent Street i London.
En grå Gizmondo-konsol med silverfärgade knappar.
Snart skulle det visa sig att Gizmondo inte höll vad den lovade som spelkonsol, eftersom den helt enkelt saknade riktigt bra spel.
Det blev knappt något kvar av den Ferrari Enzo som Stefan Eriksson kraschade med.

Många år före Minecraft och Candy Crush Saga försökte en grupp hugade entreprenörer tjuvstarta det svenska spelundret. Men deras dollarstinna satsning på en bärbar konsol som skulle utmana Nintendo förvandlades till en mörk plump i Sveriges spelhistoria – och kriminalhistoria.

De flesta som hört talas om spelkonsolen Gizmondo vet att historien inte slutade med en krasch. Utan två.

När entreprenören Stefan ”Tjock-Steffe” Eriksson lyckades klyva sin Ferrari itu efter en berusad irrfärd i Malibu var det den perfekta tryfferingen ovanpå hans företags egna implosion.

Men minst lika underligt är hur sagan började. I juni 2002 utannonserade det Florida-baserade företaget Floor Décor att de skulle skifta fokus. Verksamheten, som dittills logiskt nog sålt golv och mattor, avslöjade att de var på väg att sälja av sitt lager – för att i stället byta namn till Tiger Telematics, och ge sig in i elektronikbranschen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera