Premium

Finska genombrottet som gav oss vinterdäck

Vulkanisering av gummi, luftfyllda däck och så småningom ett finskt genombrott med vinterdäck. Den rullande utvecklingen har gått snabbt. Foto: NOKIAN TYRES

Gummidäckens utveckling har rullat snabbt sedan mitten av 1800-talet. Och allra viktigast genombrott för att färdas säkrare på vinterväglag stod ett finskt däckföretag för.

Vulkanisering av gummi

Grunden för däck – och gummi som användbart material – kom sig av en slump. Allmänheten hade redan kommit över den första förtjusningen över det nya gummimaterialet, som visat sig varken klara av värme eller kyla utan att smälta eller stelna. Charles Goodyears (1800–1860) genombrott kom när en bit gummi som han experimenterade med och hade blandat med svavel råkade hamna på en het spis, och fick helt ny och hållbar konsistens. Vulkaniseringen hade upptäckts. Värt att nämna är dock att Olmecfolket i Mellanamerika ägnade sig åt en variant av vulkanisering med hjälp av saft från en vinranka redan 1 600 år före vår tideräkning.

Dunlops – och Thomsons – luftfyllda däck


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera