Teknikhistoria

Femte strängen ger banjon sin rington

Bill Monroe var en amerikansk sångare, mandolinspelare, orkesterledare och kompositör, känd som upphovsman till den musikstil inom countrymusik som kallas bluegrass, döpt efter Bill Monroes band "the Blue Grass Boys". Karakteristiskt för bluegrassmusiken är den trefingerstil som utvecklades av banjospelaren Earl Scruggs, som anslöt till bandet.
Gibson Mastertone är en klassisk banjo från tidigt 1900-tal.
Etiketten till ett tobakspaket visar en man som spelar banjo. Föregångaren till den moderna banjon kom till USA från Afrika med de svarta slavarna.
Den amerikanska femsträngade banjon förknippas ofta med Joel Sweeney, som var den första vita artisten att uppträda med en banjo som hade en kortare sträng vid sidan av de övriga lika långa strängarna.
Theresa Vaughn spelar på en Fairbanks Electric No. 2 banjo från 1895 under en utställning på ett museum i Washington.
Sångaren Pete Seeger (f. 1919) spelar banjo. Han skrev många klassiska låtar och var populär på 1960-talet.
Joel Sweeney med tidiga banjomelodier.
Earl Scruggs har fått flera banjomdeller uppkallade efter sig. Scruggs dog i mars 2012.

Den femte strängen på banjon är en amerikansk uppfinning som ger instrumentet en karakteristisk ringande ton. Här är historien om hur den kom till.

Publicerad

Föregångaren till den moderna banjon kom till USA från Afrika med de svarta slavarna, som visste att spela på sätta – ett skinn på en kalebass, en hals på denna och låta en sensträng ljuda. Liknande instrument användes även på andra håll i världen.

Den amerikanska femsträngade banjon förknippas ofta med Joel Sweeney, som var den första vita artisten att uppträda med en banjo som hade en kortare sträng vid sidan av de övriga lika långa strängarna.

Han hade på 1830-talet ersatt kalebassen med en trumma och fäst en hals på denna. Förutom fyra lika långa strängar på vilka det gick att ta ackord fanns en femte resonanssträng.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera