Teknikhistoria

Stridsvagnen M4 Sherman – kvantitet mot kvalitet

Stridsvagnen M4 Sherman var en driftsäker stridsvagn som lätt kunde tillverkas i stort antal. Däremot var den inte tillräckligt bepansrad och hade ofta inte tillräckligt stor eldkraft för att kunna matcha de tyska stridsvagnarna i strid.

Publicerad

M4 Sherman var de allierades primära stridsvagn under det andra världskriget. Den tillverkades i nästan 50 000 exemplar och hade flera goda egenskaper: den var rörlig, mekaniskt pålitlig och kunde inta flera olika roller på slagfältet.

Däremot höll den inte måttet mot de tyngre stridsvagnar som Nazityskland lanserade senare under kriget. Det enda sättet för M4:an att besegra dem blev att komma riktigt nära och träffa från rätt håll. Fram till dess kunde det kosta många M4:or – och liv. Men i slutänden övervann kvantiteten kvaliteten. Eller som en tysk officer sammanfattade det efter kriget: ”Varje gång amerikanerna skickade en stridsvagn slog vi ut den. Till sist fick vi slut på ammunition. Amerikanerna fick inte slut på stridsvagnar.”


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera