Teknikhistoria

Här är arkitekten bakom sopnedkastet

TEKNIKHISTORIA. Sopor på innegårdarna gav en odör. Men med 1920-talets moderna hem följde en lösning: sopnedkastet. Teknikhistoria berättar om uppfinningen.

Publicerad

Sven Wallander utbildade sig vid Kungliga Tekniska Högskolan och Konstakademien. Efter examen kom han snart att låta höra om sig. Han lade fram ett förslag om bebyggelse kring Kungsgatan i Stockholm och föreslog två utropstecken: de bägge Kungstornen. Han ritade själv det norra tornet.

Sven Wallander var engagerad i stadsbyggnadsfrågor som vid tiden var starkt förknippade med sociala frågor.

När statsminister Per Albin Hansson myntade begreppet Folkhemmet 1928 var de första husen i den andan redan byggda. Sven Wallander var inte bara arkitekt av husen utan även djupt engagerad i den sociala idén bakom. Han ritade åt den kooperativa rörelsen och var en av initiativtagarna till HSB Stockholm 1923 och HSB:s Riksförbund året efter. Han var vd för Riksförbundet och ända fram till 1958 chef för HSB:s arkitektkontor.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera