Teknikhistoria

Skott i linje – linor för räddning och röjning

I århundraden hade sjömän på kapsejsade fartyg omkommit för att de inte kunde ta sig i land i hård sjö. Raketpistolen för att skjuta ut linor blev en räddning. En smart konstruktion som i händerna på svenska Försvarsmakten utvecklades till minröjningsvapnet m/37.

Med en pistolliknande avfyringsanordning av mässing, löstagbara avfyrningsrör och en raket sköts den 230 meter långa räddningslinan mot strandade eller sjunkande skepp. Med räddningslinan kunde starkare rep dras på plats så att besättningen kunde ta sig till säkerheten.

Under andra världskriget användes det som kom att benämnas Sanders raketpistol, eller Sander Lenienpistole som den egentligen heter, av tyska ubåtsbesättningar för att frakta reservdelar, dokument, proviant och liknande. I Sverige använde Kungliga Lotsverket raketpistolen, och Försvarsmakten tycks ha antagit Sanders raketpistol år 1937 – som raketpistol m/37. Det är dock oklart inom vilka svenska förband som raketpistolen användes vid tiden runt andra världskriget.

Inom Försvarsmakten fick tekniken ett helt annat användningsområde: minröjning på land med så kallade minormar. Minorm, eller minröjningsorm, är enkelt beskrivet en lång serie med smala slangar fyllda med sprängmedel. Med en raket och bromsskärm skjuts minormen ut över minfält. När den utsträckta slangen har landat sker en kraftig explosion, som i sin tur utlöser de minor som finns i marken under den. På så sätt skapas en minfri korridor där svensk trupp kan rycka fram. Raketerna till de tidiga minormarna sköts med handhållna raketpistoler – sannolikt av märket Sander. Tekniken för minröjning genom att skjuta ut raketer med minormar har levt kvar inom det svenska försvaret in på 2000-talet.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera