Teknikhistoria

Skeppsvrak utanför Mexiko visar mörk hemlighet

Ett vrak som hittats på havets botten utanför den mexikanska Yucatánhalvön har visat sig vara ett skepp som använts för att transportera slavar från ursprungsbefolkningen. Upptäckten är unik då inget sådant skepp tidigare hittats.

Publicerad

Vraket efter skeppet, ett ångfartyg med namnet La Unión, hittades redan 2017 men det är först nu som mexikanska arkeologer kan bekräfta vad det använts till – att transportera förslavade människor till Kuba.

Mellan 1855 och 1861 transporterade skeppet kidnappade personer ur mayafolket från Mexiko till Kuba där de tvingades arbeta på sockerrörsodlingar.

Slavskeppet är enligt Mexikos antropologiska institut INAH ett världsunikt fynd då inget sådant skepp tidigare hittats. Fyndet visar vidare att försäljningen av slavar fortsatte även efter att tvångsförflyttning av människor från mayafolket förklarats olagligt i Mexiko år 1829.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera