Teknikhistoria

Expert om fyndet av skeppet Äpplet: "Spektakulärt"

Fyndet av vraket från skeppet Äpplet kan bidra till att öka vår kunskap både om skeppsbyggeri och om regalskeppet Vasa. ”Det är klart att det är spektakulärt att hitta sjunkna fartyg från 1600-talet”, säger marinarkeolog Staffan von Arbin till TT.

Publicerad

Vraket från regalskeppet Vasas systerfartyg Äpplet hittades i december 2021 utanför Vaxholm men först nu offentliggörs att det verkligen är Äpplet. Fyndet kan ge oss viktig kunskap, enligt Staffan von Arbin, marinarkeolog vid Göteborgs universitet.

– Det är ett viktigt jämförelseobjekt till Vasa, som ju är en marinarkeologisk ikon. Det bidrar till vår kunskap om skeppsbyggeri vid den här tiden.

– När regalskeppet Vasa hittades så var det extremt spektakulärt. Det är en turistattraktion i dag. Då fanns det ju inga motsvarande bevarande skepp som man kände till. Men det finns fortfarande mycket att upptäcka nere i djupet, säger Staffan von Arbin.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera