RYMDEN

Sällsynt astrolabium visar historiskt samarbete över religionsgränser

Forskaren Federica Gigante håller i Verona-astrolabiets mater. Längst upp till höger syns instrumentets rete. De två skivorna under kallas tympan.

Ett ”otroligt sällsynt” exemplar av ett astrolabium har påträffats i ett museum i Verona, Italien. Det tusen år gamla instrumentet bär bokstavligt talat tecken på ett gammalt muslimskt, judiskt och kristet forskarutbyte.

Publicerad

Astrolabium må vara gammal teknik, men instrumentet jämförs ibland med en smartphone tack vare dess många funktioner. Ett astrolabium – ungefär lika stort som en vinylsingel (de existerar även i större och mindre utföranden) – kunde användas för att bland annat mäta tid, avstånd, höjd, breddgrad och stjärnornas positioner. Den var inte bara ett astronomiskt instrument, utan också ett astrologiskt: använd som ett horoskop skulle man kunna se in i framtiden.

Kanske såg någon hela vägen till 2023, då historikern Federica Gigante fick syn på ett intressant föremål på en bild från ett museum. Till skillnad från museet Fondazione Museo Miniscalchi-Erizzo i Verona blev hon genast nyfiken.

På plats i Italien förstod Federica Gigante, verksam vid Cambridgeuniversitetet, att instrumentet, ett astrolabium, var unikt.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera