Premium

Så vann utmanaren piratradion lyssnarnas hjärtan

Piratradion utmanade monopolet och retade myndigheterna. Eldsjälarna bakom de kontroversiella sändarna vann lyssnarnas hjärtan – men förlorade i rätten.

Publicerad

Sommaren 1955 befann sig en ung man vid namn Peer Jansen vid Medelhavet. Som många andra unga män saknade han vid tillfället riktning i sitt liv. Han närde någon sorts dröm om att jobba med radio, men det hade visat sig svårt för honom att få in en fot i den danska monopolradion Statsradiofonien. I brist på bättre alternativ luffade Jansen därför runt i Sydeuropa med en gitarr på ryggen utan någon närmare plan.

Det var där han fick höra talas om Courier. Hon var ett amerikanskt skepp som låg förankrat utanför Rhodos, och ombord hade hon en rejäl radiosändare på 150 kilowatt. Amerikanerna använde den för att sända sin radiokanal Voice of America långt in i Östblocket, bortom järnridån.

Vilken fantastisk idé, tänkte Peer Jansen. Framför allt undrade han om han inte själv skulle kunna sända radio enligt samma princip — från ett avlägset fartyg. När han återvände hem till Köpenhamn den hösten rådfrågade han därför en kusin som pluggade juridik:


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera