Digitalisering

Veteranerna bakom moderna mobiler

Östen Mäkitalo och hans ständiga vapendragare Laila Ohlgren.
Mobillegendaren Östen Mäkitalo, Laila Ohlgren, Polhemsprisvinnaren och kvinna bakom Gröna knappen, och innovatören Håkan Lans.
Laila Ohlgren, ingenjör och Polhemspristagare. Laila Ohlgren skapade världsstandarden för hur man ringer med knappsystem från mobilen.
Östen Mäkitalo.

Att Televerksingenjören Östen Mäkitalo är urfadern till den moderna mobiltelefonin är välbekant. Men att hans kollega genom alla år, ingenjören Laila Ohlgren, ligger bakom knappen med den gröna luren på mobiltelefonen är mindre känt.

Publicerad

Nyteknik.se fick en pratstund med de båda pensionerade mobilveteranerna vid invigningen av utställningen "Mobilen 50 år" i på Galleri So i Kungsträdgården i Stockholm på tisdagskvällen.

"Det var här allting startade"

- Jag har varit med sedan Sverige bara hade 100 mobilabonnenter. I dag är mobiltelefonen var mans egendom och vi är på väg att passera tre miljarder mobilabonnenter i världen. Mobiltelefonin är den största industriella revolutionen genom tiderna. Och det var här i Sverige som allting startade, säger Östen Mäkitalo, till Nyteknik.se.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera