PIONJÄRER

Klick! Nils Bohlins bilbälte gjorde bilen säkrare

I augusti 1958 var Nils Bohlins utveckling av bilbältet klart, en variant där ett bälte gick diagonalt längs överkroppen och sedan över höfterna.
Nils Bohlins uppfinning var inte unik. Men tillsammans med Volvos beslut att införa det som standard fick trepunktsbältet sitt stora genombrott.
År 1959 infördes trepunktsbältet som standard i Volvo-modellerna Amazon och PV 544.

Vägen till dagens nivå av trafiksäkerhet har varit lång och vindlande. Men den hade varit ännu längre om det inte vore för en briljant Volvo-ingenjör vid namn Nils Bohlin.

122332N ils Bohlin – mannen som räddat en miljon liv. Så brukar legenden om trepunktsbältets svenske uppfinnare lyda. Men sanningen är något komplexare än så – och betydligt mer spännande.

Bohlin, som föddes i Härnösand 1920, hade en minst sagt färgstark karriär. Efter sin examen i maskinteknik värvades han av Saab, där han jobbade med att utveckla företagets överljudsplan. Bland hans olika lösningar för att öka flygsäkerheten sticker katapultstolen, vilken Bohlin själv fick ett patent för, ut som den allra största bedriften. 1943 blev Saab en av världens första flygplanstillverkare att introducera den livräddande funktionen som standard.

Hans karriär hade fått en flygande start, men en oväntad utveckling skulle snart ta ner honom på jorden igen.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera