Teknikhistoria

Riskabel process inledd vid Notre-Dame: ”Väldigt komplicerat”

Under måndagen inleddes ett av de mest riskabla momenten i återuppbyggnaden av Notre-Dame i Paris, då arbetare påbörjade processen för att avlägsna flera ton metall från byggnadsställningar som smälte samman efter den dramatiska branden förra året.

Publicerad

– Vi kommer att vara väldigt lättade när allt detta är genomfört, för katedralen kommer då att vara räddad, säger Christophe Rousselot från välgörenhetsorganisationen Fondation Notre-Dame, som överser insamlandet av pengar för återuppbyggnaden av kyrkan.

– Delar av byggnadsställningarna kan ramla och försvaga väggarna, säger han, och beskriver arbetet som "väldigt komplicerat, förenat med en hög grad av risk".

En byggnadskran bar arbetarna in mot mitten av bygganden för en sista besiktning, och en annan kran transporterade upp de nödvändiga verktygen 40 meter över kyrkans golv, där en stor del av arbetet ska genomföras.

Arbetare lyftes upp till Notre-Dame för att inleda arbetet med att avlägsna de smälta byggnadsställningarna under måndagen. Foto: Thibault Camus
Arbetare lyftes upp till Notre-Dame för att inleda arbetet med att avlägsna de smälta byggnadsställningarna under måndagen. Foto: Thibault Camus

Senare i veckan ska arbetare börja såga bort byggnadsställningarna, något som väntas pågå under hela sommaren.

Byggnadsställningarna hade installerats för en renovering av katedralens spira när branden bröt ut på kvällen den 15 april 2019. Miljontals människor världen över följde scenerna i direktsändning när branden bröt sig igenom kyrkans tak vilket fick tornet att kollapsa.

Frankrikes president Emmanuel Macron har satt som mål att Notre-Dame ska vara helt återställd till 2024.