Teknikhistoria

Marinens fynd på västkusten: Minor från andra världskriget

Ett av marinens fartyg har hittat en linje med 26 minor utanför fyren Vinga i Göteborgs skärgård. Minorna fälldes under andra världskriget av en brittisk ubåt.

Publicerad

Röjdykarfartyget HMS Spårö upptäckte minlinjen i mitten av maj. Minorna var kända sedan tidigare, men inte den exakta positionen.

"Vi hade en sjöövervakande enhet i området så det passade bra att undersöka just den här platsen för att säkerställa att minorna inte ligger i något av ankringsområdena. Vi kan konstatera att minorna lyckligtvis inte gör det och det finns ingen direkt fara för allmänheten så länge de ligger orörda", säger Carl Lundvall, chef för 42:a minröjningsdivisionen vid fjärde sjöstridsflottiljen, på Försvarsmaktens hemsida.

Risker kan inte uteslutas i samband med trålning, dykning och undervattensarbeten. Marinen arbetar därför på en plan för hur minorna ska hanteras.


Prenumerera på Teknikhistoria
– 6 månader för 399 kr!


Få tillgång till allt låst innehåll på hemsidan, tidningen direkt hem i brevlådan, samt e-tidningen med tillgång till 5 års utgåvor av Teknikhistoria.


Djupdyk i vår Teknikhistoria, med särskilt fokus på Sverige och svenska innovatörer!


Börja läs i dag →

Se andra erbjudanden: teknikhistoria/prenumerera