Innovation

Hemliga tyska terrorvapen

Kraftiga sprängladdningar dolda i vardagsföremål som klädborstar, chokladkakor, tvålar och oljedunkar. Terrorbomberna hittades hos tyska agenter på sabotageuppdrag under andra världskriget.

Publicerad

Plåttermosen ser helt ordinär ut. Ja, den har till och med plats för en kaffeskvätt. Men inte mycket mer än en skvätt, eftersom merparten av innehållet är en brandbomb med tidsutlösare. En röntgenbild visar att själva glasflaskan bara sträcker sig ett par centimeter nedanför termoskorken.

Termosen är bara en av alla de kamouflerade granater, sprängladdningar och brandbomber som det brittiska kontraspionaget spårade upp under det andra världskriget.

Nu har brittiska National Archives frisläppt ett hittills hemligstämplat material, med mängder av bilder på agenternas terrorvapen.

Den maskerade arsenalen är oerhört varierad, med allt från trotylfyllda tegelstenar till brandbomber som ser ut som halspastiller.

Ett exempel är fyndet från 1941 där en tysk agent avslöjades med hela bagaget fullt av dold sabotageutrustning. I resväskan fanns tändhattar dolda i ramen och dessutom i en låda Ritmeester-cigarrer, i rockhängaren, klädborsten och i olika toalettartiklar. Stubintråden var i sin tur dold i ett skärp och en klädborste.

Fynden är i allmänhet direkt knutna till avslöjade tyska spioner och sabotörer, men i några fall anges källan bara som ”hörsägen”.

En av de mest avancerade maskeringarna har handgranaten som ser ut som en chokladkaka. Innanför omslagspapperet döljer sig en granatkropp i stål, som fått ett tunt överdrag av riktig choklad. Granaten osäkras genom att man bryter loss den yttersta rutraden och drar ut ett kraftigt tygband.

Vill du läsa mer om gammal teknik? Prenumerera på magasinet Teknikhistoria!